»  »  » Voievodeasa – Putna
 Cazare Bucovina  Voievodeasa 37 59076
Nu sunt păreri

Voievodeasa – Putna

Previous Image
Next Image


Micşorează textul Măreşte textul Mărime text Tipăreşte pagina

Satul Voievodeasa se afla la circa 14 km de Rădăuţi, imediat după ce traversăm podul peste Râul Suceviţa, la ieşirea dinspre amonte din comuna Marginea, pe DN 17A. Este un sat frumos din care se pot face multe trasee în zonă.

După ce părăsim drumul DN 17A ne abatem la dreapta faţă de direcţia de mers spre Suceviţa exact înainte de a intra în Suceviţa (foto 1). După câteva sute de metri facem o fotografie spre valea pe care se află traseul nostru (foto 2). Ceva mai încolo înainte de a traversa un pod peste pârâul Voievodeasa, drumul se bifurcă dar pe oricare din cele doua drumuri vom merge tot acolo vom ajunge deoarece ceva mai sus ele se unesc din nou. Cel din dreapta, cum urcăm, se termină în vecinătatea şcolii din sat dar de la această şcoală coborâm spre albia pârâului şi după ce traversăm un mic podeţ din scânduri, ajungem din nou la celălalt drum.

Traversăm astfel, încet, satul Voievodeasa care se întinde pe valea pârâului cu acelaşi nume. După ce depăşim şi o ultimă cabană forestieră, în dreptul căreia se află o barieră, drumul continuă prin vaste poieni foarte frumoase. De remarcat că acum câţiva ani acest drum a fost rupt de inundaţii dar a fost refăcut. În foto 3, vârful verde care se vede în ultimul plan spre stânga, este vârful dealului Furcoi. Trecem apoi pe lângă alte poieni care vara sunt acoperite de o vegetaţie abundentă şi unde vacile pasc în voie (foto 4). Dupa câteva minute ajungem şi în dreptul unui indicator care ne spune că intrăm în Rezervaţia Naturală Voievodeasa (foto 5).

Mai încolo deasupra unei porţiuni care se reface în urma unei defrişări, pădurea de foioase ni se arată în toată splendoarea sa (foto 6). Drumul continuă cu o curbă mare spre stânga faţă de sensul de urcuş. Undeva, pe un trunchi de copac am întâlnit câteva ciuperci (foto 7). Încă puţin şi ajungem la cabana aflată în zona numită Laba Lupului. Imediat după aceasta cabană, după ce traversăm un pod, drumul se bifurcă. În foto 9 am marcat cu săgeată albastră drumul pe care coborâm de pe traseul Putna Suceviţa pe valea Viţau.

Traseul nostru urcă însă pe o potecă destul de vizibilă marcată în foto 9 cu săgeata roşie.

Vegetaţia şi copacii tineri au invadat mare parte din această potecă (foto 10) dar poteca rămâne vizibilă. Foarte puţin mai sus se observă şi câteva stânci de mici dimensiuni (foto 11 şi 12) dispuse haotic prin pădure. Am pătruns lateral pe lângă aceste pietre şi am mai găsit mici pereţi şi blocuri de piatră invadate de covoare de licheni (foto 13). Printr-o “spărtură” între copacii din pădure observăm traseul mai departe, respectiv un vârf secundar pe care trebuie să-l urcăm (foto 14). Tot pe aici am întâlnit tulichină (foto 15). Ajungem imediat la baza acestui mic urcuş şi constatăm că panta e destul de mare (foto 16). Din vârful amintit observăm vârful Dealului Furcoi (foto 17).

Panta se mai domoleşte şi după un mic parcurs pe o potecă largă şi o pădure degajată ajungem pe o creastă în vecinătatea unei mici porţiuni mlăştinoase. Aici se  află şi o iesle cu fân pentru animale (foto 19). Deşi pentru a urma traseul nostru trebuie să ne abatem spre dreapta faţă de sensul de urcuş până aici totuşi este foarte indicat să ne abatem puţin spre stânga şi asta din mai multe motive. În primul rând dacă vom depăşi spre stânga mica porţiune mlăştinoasă, vom vedea imediat o potecă care coboară aproape 100 m prin pădure spre o mică vale pe care pare să fie un pârâu. Într-adevăr dacă avem curiozitatea să coborâm, poteca ne va conduce spre un izvor amenajat (foto 20) cu apă rece şi foarte bună. Dacă revenim la poteca pe care am coborât până aici vom observa de asemenea o altă potecă (foto 21) care duce în cateva minute, printr-o pădure de brad, spre una din cele mai frumoase poieni din zonă, Poiana La Mese (foto 22). Merită să tragem o fugă pâna aici deorece peisajul este foarte frumos iar dacă avem puţin noroc vom putea admira şi cerbi şi căprioare care trec pe aici. Chiar cum intrăm în poiană se observă spre stânga un drum forestier care coboară prin pădure. Dacă avem curiozitatea să coborâm pe aici, vom ajunge din nou la cabana de la Laba Lupului pe drumul din stânga din foto 9. Pe hartă această poiana este trecută mult prea aproape de Putna.

Din Poiana La Mese (sau Mesele Mari) ne întoarcem dinspre direcţia de unde am venit urmărind de data asta poteca de creastă. Trecem pe lângă un foişor prăbuşit, printre două generaţii de copaci. Pădurea din stânga noastră este mai tânără şi foarte deasă şi întunecoasă. Cea din dreapta este cea prin care am urcat dinspre Voievodeasa şi este mai degajată. Poteca intră apoi într-o pădure predominant alcătuită din conifere şi undeva se abate la stânga, aproape la 90 grade faţă de sensul de mers până aici.

Foarte puţin mai încolo privirea ne este atrasă de câteva specii de brad gigant (foto 23 şi 24) dintre care unul, aflat chiar pe potecă îi întrece pe toţi (foto 25). Este un brad imens şi în foto 26 se poate vedea diferenţa faţă de copacii din jur. Privit de la bază spre coroană ni se deschide o privelişte umitoare: numai şi o ramură a acestui brad poate fi un copac în sine (foto 27 şi 28). Impresionant…

Continuăm apoi traseul urmărind creasta şi imediat după acest brad poteca se abate spre dreapta, trece iar printr-o foarte mică porţiune mlaştinoasă şi apoi ajunge în dreptul unor brazi mai deşi aflaţi pe partea stângă faţă de sensul de mers pâna aici. Din dreptul acestor brazi, stând cu spatele la ei, coborâm o pantă destul de mare dar scurtă până pe o creastă secundară pe care o urmărim îndeaproape. Traversăm şi mici porţiuni cu tufişuri. Prin aceste locuri am văzut adeseori porci mistreţi. La un moment dat întâlnim un copac cu multă iască pe el şi pe un trunchi căzut lângă acest copac (foto 29). Imediat după acest trunchi, pe partea dreaptă faţă de sensul de mers până aici, se mai desprinde o crestă care duce spre vale, valea pârâului Viţău de altfel, printr-o vegetaţie foarte bogată. Coborâm pe aceasta circa 200 m şi vom întâlni câteva stânci (foto 30). Imediat după aceste stâncării ajungem în partea superioară a unei stânci foarte mari. Atenţie sporită în această porţiune, pe partea stângă faţă de sensul de mers până aici şi în faţă sunt pereţi foarte mari. Din vârful acestei stânci, se vede pe muntele vecin vârful unde se găsesc Stâncile lui Motrescu (foto 31) iar prin valea din faţa noastră curge pârâul Viţău care ne va conduce în Putna (foto 32).

Dacă suntem “înarmaţi” şi cu echipamentul necesar putem face un spectaculos rapel de aproape 17 m până la baza acestei stânci (foto 33 şi 34). Are două surplombe frumoase. Se poate ajunge la baza acestei stânci şi daca vom coborâ pe partea dreaptă a ei faţă de sensul de mers până aici.

Odată ajunşi la baza acestei stânci vom constata că mai sunt multe asemenea pietre prin pădure, de culoare gri-alb, foarte spectaculoase (foto 35 şi 36). Coborâm încet pe direcţia dată de creasta pe care se află stânca cea mare. Undeva mai jos se află o exploatare forestieră şi găsim imediat un drum de exploatare pe care coborâm. De acolo urmăm spre vale pârâul Viţău (foto 37) până în Putna.

Articole de interes


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cazare în Bucovina