»  »  » Trovanţii de la Remezău
 Cazare Bucovina  Vicovu de Jos 25 140199
2 Comentarii

Trovanţii de la Remezău

Previous Image
Next Image


Micşorează textul Măreşte textul Mărime text Tipăreşte pagina

Remezău este un mic cătun al comunei Vicovu de Jos din judeţul Suceava. Se poate ajunge la Remezău dacă urmăm cale de aproape 18 km DN 2H din oraşul Rădăuţi înspre Putna. După ce parcurgem această distanţă ajungem la intersecţia cu DN 2E care vine dinspre localitatea Marginea, dinspre stânga, dacă ne deplasăm dinspre Rădăuţi spre Putna. Spre Putna trebuie să ne abatem spre dreapta, dacă ne deplasăm pe DN 2H, de la intersecţia amintită. Drumul spre Remezău este însă tot înainte nu ne abatem nici spre dreapta (spre Putna), nici la stânga (spre Marginea). Sunt şi indicatoare rutiere suficiente care ne îndrumă.

Traseul pe care l-am făcut însă nu străbate cătunul Remezău direct. Pentru a ajunge la porţiunea cu trovanţi avem doua variante. De la intersecţia celor două drumuri, DN 2H cu DN 2E, ne deplasăm ceva mai puţin de 2 km pe DN 2E înspre Marginea, urcând pantele dealului Leahului care este pe stânga noastră în sensul de mers. După această distanţă se desprinde spre dreapta, în sensul de mers, un drum de ţără care duce spre câteva case aflate la marginea satului Voitinel. Dacă venim pe DN 2E dinspre satul Marginea, după ce ieşim din satul Voitinel, ultimul sat înainte de Vicovu de Jos, imediat cum trecem de punctul cel mai înalt în care şoseaua traversează Dealul Leahului, ajungem la acelaşi drum de ţară (foto 1). Ne înscriem pe acest drum pe lângă un gard din plăci din beton (foto 2). Ne deplasăm tot înainte depăşind intersecţia care se observă în foto 2. Urcăm o mică pantă şi după câteva sute de metri părăsim acest drum şi ne abatem spre dreapta pe un drumeag care traverseză câmpurile din zonă (foto 3).

Străbatem pe acest drumeag câteva sute de metri şi ajungem la o porţiune cu multe alunecări de teren, câteva râpe foarte interesante (foto 4). Coborâm pe una din potecile din partea dreaptă a imaginii 4. Ceva mai jos avem surpriza să întâlnim un trovant în formă de coloană (foto 5). Deasupra sa, ancoraţi încă bine în stratul de nisip, alţi doi trovanţi ies parţial la lumina soarelui (foto 6 şi 7).

Supriza cea mare avea să vină însă mai departe. Coborâm în continuare pe una din potecile foarte apropiate între ele spre casele care se văd ceva mai jos depăşind o mică gârlă şi ajungem la un drum nemodernizat care se desprinde din drumul principal care traversează cătunul Remezău, în dreptul unor case din acest cătun. Urcăm pe acel drum circa 100 m şi ajungem la o mică întersecţie de unde ne abatem spre stânga ocolind o stână. Imediat mai sus ne abatem din nou la stânga pe un alt drumeag şi ajungem în vecinătatea unui mic abrupt, foarte spectaculos (foto 8 şi 9). Este un mic perete format din nisip semiîntărit dar şi din piatră. Ne impresionează prin colorit şi prin formele sale (foto 10, 11 şi 12). Prezintă numeroase turnuri (foto 13 şi 14). Privirea ne este atrasă însă imediat de un imens trovant de asemenea tubular, în formă de coloană, care iese parţial din pământ (foto 15).

Ne deplasăm încă puţin spre aval de-a lungul acestui abrupt şi admirăm din nou formele sale interesante (foto 16). Ceva mai încolo dăm peste un alt trovant la fel de interesant şi foarte mare (foto 17). Îl admirăm din toate unghiurile (foto 18 şi 19). Facem apoi o fotografie şi spre înapoi, spre partea cea mai înaltă a acestei râpe (foto 20). Parcurgem peretele pe la baza lui spre partea din ultimul plan din foto 20 (foto 21) unde vedem din nou stratele de nisip întărit ale acestui aprupt.

Ajungem deasupra peretelui pe care am descoperit trovanţii (foto 22) unde peisajul se schimbă complet şi nu vedem decât câmpuri întinse cu multe flori, cum ar fi albăstrelele (foto 23). În două locuri am întâlnit şi şerpi. S-au ascuns foarte repede printre micile denivelări ale pământului. Ne abatem din nou spre DN 2E întălnind şi alte râpe pe care se formează mici afluenţi ai pârâului Remezău (foto 24). În foto 24, pădurea de conifere din dreapta imaginii este pe Dealul Leahului, şoseaua trecând pe lângă casele din imagine. După câteva sute de metri ajungem în vecinătatea drumului DN 2E pe lângă câteva ogoare arate recent. Undeva pe acolo o barză se plimbă liniştită în căutarea hranei (foto 25).

Articole de interes


2 păreri despre Trovanţii de la Remezău

  1. Ilie 5 noiembrie 2017 la 22:51

    Mic catun? Este jumatate din Vicovu de jos. Daca la 2000 de oameni este un catun mic, cum arata un catun mare?

    Răspunde
  2. costy 30 octombrie 2014 la 18:22

    uau nu credeam ca o sa vad aceste imagini pe net,ca sunt chiar de unde ati facut pozele.

    Răspunde

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cazare în Bucovina