»  »  » Saru Dornei – Vatra Dornei
 Bucovina  Vatra Dornei 81 128245
Nu sunt păreri

Saru Dornei – Vatra Dornei

Previous Image
Next Image


Micşorează textul Măreşte textul Mărime text Tipăreşte pagina

Un traseu frumos se poate face dacă pornim din centrul satului Şaru Dornei peste Dealul Negru şi ajungem în Vatra Dornei. Traseul porneşte imediat după podul peste Râul Neagra Şarului. Din acel loc, de lângă pod, se vede bine dealul pe care vrem să urcăm. Pe marginea drumului sunt flori colorate la tot pasul.

Drumul ajunge în dreptul bisericii din sat şi după ce depăşim gardul din stânga bisericii, traversăm o întinsă porţiune mlăştinoasă şi ne înscriem în urcuş spre câteva case izolate care se observă mai sus. Traversăm pajişti pline de flori.
Mai sus trecem peste un drum forestier şi continuăm urcuşul. Ajungem mai sus la o poartă din bârne şi imediat după ce o trecem vom observa pe partea stângă un loc de popas, o banca si o masă.

Din acest loc putem admira peisajul din jur. Spre vest domină munţii Căliman iar spre este Giumalăul, Rarăul şi Pietrosul Bistriţei. Continuăm apoi urcuşul trecând pe lângă un saivan de animale. Mai sus intrăm treptat în pădure urmând acelaşi drum care urcă. Peisajul este foarte frumos şi în multe poieni am întâlnit arnică de un galben intens.

Un mic film este sugestiv (Film 1).

Urcăm mai departe depăşind porţiuni defrişate dar şi mici pâlcuri de pădure. Treptat ajungem pe un vârf secundar de unde se văd nu departe releele din vârful Dealului Negru. Ajungem şi în vecinătatea lor de unde ne deplasăm către capătul superior al telescaunului din Vatra Dornei. Peisajul rămâne foarte frumos şi aici e bine să zăbovim mai mult pentru a admira spre nord-vest munţii Suhard şi ceva mai spre dreapta Giumalăul. Filmul 2 este făcut aici.

Ne înscriem apoi pe un drum care coboară la început spre Vatra Dornei în direcţia est dar îl părăsim înainte de a ajunge la primele construcţii şi intrăm în pădurea din dreapta noastră. Trebuie să trecem peste un gard din bârne pentru a urma drumul prin pădure. La câteva sute de metri ajungem într-un luminiş unde se află şi un indicator. De acolo ne vom abate spre stânga, prin pădure. Mai jos încep să apară intersecţii de drumuri noi îl vom urma doar pe cel de creastă. Undeva, la o asemenea intersecţie, am zărit o ciocănitoare.
Undeva mai jos trecem din nou pe lângă câteva relee care par să nu mai fie funcţionale.

Drumul coboară prin vaste zone defrişate de unde avem vizibilitate în mai toate direcţiile. Pe undeva pe acest drum am întâlnit şi o vulpe. Mai jos, în apropierea oraşului, drumul se bifurcă. Deoarece vrem să facem toată creasta, nu vom coborâ spre Vatra Dornei ci vom urma aceeaşi direcţie, spre est. Ajungem într-o poiană plină cu ferigi unde poteca din nou coboară spre stânga, spre oraş. Din acel loc ne abatem foarte puţin spre dreapta, spre câteva stânci de mici dimensiuni şi apoi prin pădure pentru câţiva zeci de metri.
Ajungem într-o foarte mică poiană de unde zărim nu departe turnul inconfundabil al mănăstirii Acoperământul Maicii Domnului de la Dorna Arini.

Mai coborâm foarte puţin şi ajungem la intrarea în oraşul Vatra Dornei, dinspre Dorna Arini unde se sfârşeşte traseul.

Articole de interes


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cazare în Bucovina