»  »  » Chiril – Cabana Rarău
 Cazare Bucovina  Chiril 28 203467
Un comentariu

Chiril – Cabana Rarău

Previous Image
Next Image


Micşorează textul Măreşte textul Mărime text Tipăreşte pagina

Unul din traseele importante de acces dinspre sud, din valea Bistriţei, spre Rarău, porneşte din satul Chiril. Este un traseu important deoarece pe lângă faptul că este facil, se poate şi traversa Rarăul cu mijloace de transport adecvate. Se poate ajunge astfel sau la Pojorâta sau la Câmpulung Moldovenesc.

Intrarea în traseu se face din satul Chiril din DN 17 B de la circa 24 km aval de oraşul Vatra Dornei, în aval de acest oraş, urmărind valea Bistriţei. Interescţia cu drumul care duce spre Rarău este marcată de o cruce (foto 1). Foto 1 este realizată imediat după ce am depăşit drumul de acces spre Rarău, oraşul Vatra Dornei fiind spre stânga iar traseul pe care îl descriem este cel din dreapta. Din poziţia din care este făcută această fotografie, în stânga noastră se află marile pante ce duc spre vârful Pietrosul Bistriţei (1751 m). Ne înscriem pe drumul din dreapta imaginii, drum marcat cu punct albastru. Parcurgem circa 20 minute prin sat (foto 2) până traversăm un pod. De acolo, spre stânga faţă de sensul de mers zărim colţii inconfundabili ai Pietrelor Doamnei (foto 3) iar spre înapoi vârful Pietrosul Bistriţei (1751 m) (foto 4).

Imediat cum traversăm acest pod ne abatem la stânga faţă de sensul de parcurgere până aici. Rarăul se vede în ultimul plan în dreapta noastră (foto 5). Aproape de ieşirea din sat drumul se bifurcă (foto 6). Noi ne abatem, în urcuş, pe cel din dreapta imaginii. Depăşim şi ultimile case şi urcăm domol. Undeva mai sus întâlnim pajişti pline de flori. Mireasma cimbrişorului ne îndeamnă la un popas (foto 7). Apar şi câteva stânci de mici dimensiuni, calcare, roca predominantă în acest masiv (foto 8).

Undeva departe şi foarte sus observăm deja stâncăriile Rarăului (foto 9). Ajungem şi la o intersecţie unde un indicator ne spune că spre dreapta faţă de sensul de urcuş, la circa 800 m se află mănăstirea Rarău. Noi urmăm drumul pe care suntem şi treptat părăsim zona golaşă şi intrăm în pădure. Un panou ne arată că suntem în Rezervaţia Pietrele Doamnei (foto 10).

Urcăm mai departe şi la un moment dat ajungem la o imensă stâncă în dreptul căreia avem o dilemă: ce se întâmpla dacă luăm băţul care o sprijină !!!? (foto 11). Am decis să lăsăm băţul la locul lui şi am continuat urcuşul. Mai sus întâlnim un mic pârâiaş care coboară vertiginos din adâncurile pădurii. Auzul ne este captat de un zgomot ceva mai puternic şi dacă vom căuta sursa acestui zgomot vom observa din drum, câteva zeci de metri mai sus, o mică cascadă, până la care e bine să ne abatem (foto 12). E tumultoasă deşi nu are debitul foarte mare.

Revenim în drum şi continuăm urcuşul. Treptat ieşim iar din pădure într-un imens gol alpin. Undeva mai sus, pe partea dreaptă în sensul de urcuş, un izvor amenajat ne potoleşte setea (foto 13). Apar din nou stânci risipite prin imensa poiană în care ne aflăm (foto 14). Nu sunt foarte mari dar sunt spectaculoase (foto 15). Drumul urcă domol (foto 16). Avem o minunată perspectivă asupa văii Bistriţei. Desigur, Pietrosul Bistriţei domină peisajul (foto 17) iar undeva în vale se vede o parte din satul Chiril de unde am început traseul (foto 18).

Foarte puţin mai sus, dacă vom fi atenţi pe partea dreaptă în sensul de urcuş, vom zări pentru câteva clipe din nou colţii ascuţiţi ai Pietrelor Doamnei (foto 19). Imediat depăşim şi o cabană (foto 20) din dreptul căreia intrăm din nou în pădure. La intrarea în pădure o săgeată indicatoare ne spune că mai avem puţin de urcat (foto 21). Pădurea este destul de deasă dar mai sus putem face câteva fotografii înspre culmile care coboară de pe Rarău (foto 22). Într-un loc mai degajat avem posibilitatea să fotografiem în stânga noastră faţă de sensul de urcuş, vârful Giumalău (1857 m) (foto 23) iar mai sus, printre doi brazi, vârful Pietrosul Bistriţei (foto 24).

Mai urcăm puţin până întâlnim un stâlp indicator care ne arată că pe poteca indicată de el putem ajunge în circa 3 ore, pe pârâul Colbu, la cabana Zugreni. Marcajul este triunghi roşu (foto 25). Imediat mai sus ajungem la o intersecţie de drumuri. În foto 26 de pe drumul din stânga imaginii am urcat până aici, cel din dreapta coboară spre Pojorâta iar cel de pe care am făcut fotografia este cel pe care continuăm traseul spre cabana Rarău.

După câteva sute de metri ajungem iar la o intersecţie importantă. În foto 27, drumul din stânga imaginii este de asemenea drumul pe care am ajuns până aici. Cu săgeată albastră am indicat poteca care coboară spre oraşul Câmpulung Moldovenesc pe care se întâlnesc mai multe marcaje şi care urmăreşte îndeaproape pârâul Izvorul Alb. Spre dreapta, în foto 27 se află drumul amenajat care coboară spre Câmpulung Moldovenesc. În această intersecţie, unde se reunesc majoritatea traseelor, se află suficiente indicatoare care ne spun în ce direcţie să mergem (foto 28). Dacă vom continua urcuşul mai avem de parcurs circa 1 km până la cabana Rarău.

Articole de interes


O părere despre Chiril – Cabana Rarău

  1. Florin 4 ianuarie 2014 la 10:57

    Frumos,dar ar fi si mai frumos daca am vedea aceste poze despre care se tot vorbeste,unde sunt ele?

    Răspunde

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cazare în Bucovina