»  »  » Cascadele de gheaţă de la Iacobeni
 Cazare Bucovina  Iacobeni 24 1041812
Nu sunt păreri

Cascadele de gheaţă de la Iacobeni

Previous Image
Next Image


Micşorează textul Măreşte textul Mărime text Tipăreşte pagina

Dacă vom parcurge distanţa dintre localităţile Vatra Dornei şi Iacobeni iarna, pe DN17 sau aceeaşi distanţă pe calea ferată privirea ne va fi cu siguranţă atrasă de câteva splendide cascade de gheaţă aflate în vecinătatea localităţii Iacobeni.

Aflate la circa 2,4 km de centrul satului Iacobeni, pe partea stângă în sensul de mers spre Vatra Dornei, cascadele ies imediat în evidenţă prin spectaculozitatea lor (foto 1, 2 şi 3). Rezultate în urma modernizării drumului DN 17 aceste cascade îşi au originea în mici izvoare aflate undeva în pădurea de la poalele Giumalăului. Zona este protejată de o plasă de sârmă şi marcată corespunzător contra căderilor de pietre din versantul care a fost excavat pentru lărgirea drumului.

Au înălţimea cuprinsă între 8 şi 15 m, suficient pentru o manşă (foto 4). În zilele geroase, gheaţa este numai bună pentru căţărat (foto 5). Evident, ne trebuie echipament special, de alpinism. Am ales mai întăi cascada cea mai lată dar nu şi cea mai înaltă (foto 6, 7, 8, 9, 10, 11 şi 12). După această primă cascadă facem un rapel pentru a ajunge din nou la baza cascadelor şi pentru a încerca o alta (foto 13 şi 14). Urcăm şi a doua cascadă, mai înaltă decât prima dar nu la fel de verticală (foto 15, 16, 17 şi 18). Odată ajunşi în partea superioară a acestor cascade fotografiem în vale râul Bistriţa (foto 19). În pădure găsim printre crengile căzute un cuib de pasăre (foto 20).

Pe partea cealaltă a Bistriţei se vede maiestuos vârful Ouşoru (1639 m) din Munţii Suhard şi o parte din traseul de coborâre de pe acest vârf (foto 21). Strângem echipamentul de alpinism şi coborând la baza cascadelor le mai fotografiem odată (foto 22). Mai facem şi o fotografie asupra porţiunii de drum înspre Vatra Dornei (foto 23) precum şi spre râul Bistriţa (foto 24).

Articole de interes


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cazare în Bucovina