»  »  » Herghelia Rădăuți
 Cazare Bucovina  Rădăuţi 89441
Nu sunt păreri

Herghelia Rădăuți

info heading

info content

Micşorează textul Măreşte textul Mărime text Tipăreşte pagina

Herghelia Radauti este una dintre cele doua herghelii din judetul Suceava unde sunt crescuti cai de rasa, cealalta fiind Herghelia Lucina.

Istoric
În anul 1789, în primii ani de dupa ocuparea Bucovinei de catre Imperiul Habsburgic, a fost înfiintata o herghelie de cai de rasa în orasul Vascauti, cu scopul asigurarii armatei cu un numar mai mare de cai de o calitate mai buna. Herghelia a fost mutata la 1 mai 1792 în orasul Radauti, fiind amplasata lânga Manastirea Bogdana, de la care a si concesionat respectivele terenuri. Initial, ea se întindea pe o suprafata de 9.810 ha si dispunea de 1.400 de exemplare de cai.

Pâna în anul 1818, caii erau crescuti în semisalbaticie pentru a reduce costurile. Din acel an, s-a trecut la aplicarea principiilor zootehnice în organizarea activitatii hergheliei. Herghelia avea în acele vremuri 16 sectii, iar primii armasari care au pus bazele actualei herghelii au fost doi armasari arabi, doi turcesti, unul transilvanean si unul Barbarino.

De-a lungul timpului, numarul speciilor de cai de rasa gazduite aici s-a marit. Astfel, în anul 1826 au fost adusi primii armasari din rasele Gidran Arab si Siglavy. În 1856, numarul cailor care erau crescuti aici era de 1.132.

Dupa începerea primului razboi mondial, herghelia a fost evacuata. Odata cu Unirea Bucovinei cu României din 1918, statul român a reînfiintat herghelia din Radauti, pe care a împroprietarit-o cu 3.253 ha, din care 721 ha teren arabil, 529 ha fânete, 1.249 ha pasune, 464 ha de padure si 221 ha cu cladiri.

În anul 1922 a fost adusa Herghelia de cai din rasa Gidran Arab de la Sâmbata de Jos (din judetul Fagaras), iar caii erau trecuti la scoala de dresaj de la Radauti la vârsta de 3-3,5 ani.

În perioada 1964-1965, herghelia a fost mutata la marginea orasului Radauti, unde au fost construite un pavilion administrativ, grajdurile si sala mare, iar terenul hipodromului a fost imprejmuit.

Prezent
În prezent, Herghelia de la Radauti se întinde pe o suprafata de 610 ha si dispune de 294 de cai, dintre care: 9 armasari pepinieri, 56 de armasari de monta, 45 de iepe-mama si 128 de alte categorii (tineret, sport, agrement). Caii de la Herghelia Radauti apartin rasei Shagya Arab, cu cele opt linii din cadrul rasei: Dahoman, El-Sbaa, Gazel, Hadban, Koheilan, Mersuch, Shagya, Siglavy-Bogdady.

Herghelia de la Radauti este împartita în trei sectii:

sectia din Radauti – cu 43 de cai, aici realizându-se dresajul tineretului cabalin în vârsta de 3 ani. Sectia dispune de hipodrom si manej acoperit pentru antrenamentul cailor.
sectia din Mitoc, comuna Fratauti – cu 236 de cai (armasari pepinieri, iepe-mama, armasari de monta publica si diverse categorii de tineret)
sectia din Brodina pentru tineretul mascul

Herghelia organizeaza cursuri de calarie pentru începatori si avansati, plimbari cu sania si docarul, iar o data pe an organizeaza un concurs hipic care cuprinde probe de galop, obstacole, tractiune si frumusete.

Articole de interes


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cazare în Bucovina