»  »  » Herghelia Lucina
 Cazare Bucovina  Moldova-Sulița 83321
Nu sunt păreri

Herghelia Lucina


Micşorează textul Măreşte textul Mărime text Tipăreşte pagina

Prezentare generalã si scurt istoric:

Din punct de vedere geografic Herghelia Lucina se aflã situatã pe valea Lucavei, o mini depresiune aflatã în muntii Obcina Mestecãnisului.
Altitudinea medie la care se aflã în jurul cotei de 130metri. Din punct de vedere teritorial-administrativ apartine de comunele Moldova Sulita, Cârlibaba si Izvoarele Sucevei din judetul Suceava. Distanta dintre sediul hergheliei de cele mai apropiate localitãti este de 7 km de Moldova Sulita si respectiv 20 km de Izvoarele Sucevei si Breaza.
Herghelia Lucina dateazã de 152 de ani, aceasta fiind înfiintatã în anul 1856.

 • De la înfiintarea ei si pânã în anul 1914, herghelia a apartinut imperiului Austro-Ungar, împreunã cu herghelia Rãdãuti.
 • Înainte de înfiintarea hergheliei de cai hutuli, începând cu anul 1788, Lucina a fost întrebuintatã ca pãsune alpinã pentru tineretul de diferite vârste si rase de la herghelia Rãdãuti, fiind sectie de crestere a tineretului cabalin de la acea herghelie.
 • În anul 1856 s-a înfiintat herghelia de cai hutuli de la Lucina sub comanda cavalerului colonel Martin von Hermman.
 • În anul 1875 din motive necunoscute, herghelia este desfiintatã, însã datoritã cererilor armatei, ea a fost reînfiintatã în anul 1877, având un nucleu de reproductie format din zece iepe cumpãrate de la populatia din zonã, si armãsarul Stirbu achizitionat din cãtunul cu acelasi nume.
 • Evolutia rasei hutul a înregistrat progrese deosebite în Herghelia Lucina pânã în anul 1914, în luna august, când din cauza rãzboiului herghelia a fost evacuata din Bucovina în Austria. Cu ocazia acestei evacuãri s-au pierdut si registrele genealogice ale hergheliei.
 • La 29 iulie 1919, s-au adus la Rãdãuti 150 de capete de armãsari si iepe de reproductie, cumpãrate de la Viena de cãtre delegatii României : Ion Larionescu si Popescu Daia.
 • La 10 martie 1944 din cauza celui de-al doilea rãzboi mondial, efectivul de 60 iepe mame, 5 armãsari pepinieri precum si o parte din tineretul hergheliei Lucina a fost evacuat la Sâmbãta de Jos, la poalele muntilor FãgãrasÎn timpul luptelor care s-au dat pe teritoriul hergheliei au ars toate adãposturile pentru animale si toate locuintele. Din aceastã cauzã, dupã rãzboi, cabalinele nu au fost aduse imediat la Lucina, ci dupã anul 1954 când herghelia a fost reconstruitã.
 • Pânã în 1990 Herghelia Lucina a fost sub administratia C.R.C.C.C.R. (Centrul Republican de Crestere si Calificare a Cabalinelor de Rasã), dupã care datã a trecut, din punct de vedere administrativ, la R. A. Cai de Rasã, care în anul 2000 a devenit S.N. Cai de Rasã S.A. Din toamna anului 2002 Herghelia Lucina trece sub administratia Directiei Silvice Suceava.

Organizare :

 • Herghelia Lucina detine 6 sectii de crestere a efectivului de cabaline pe vârste si sex.
 • Sectia centralã cu 2 adãposturi pentru iepe mame unul pentru armãsari pepinieri
 • Sectia Gãina formatã dintr-un adãpost pentru cabalinele din dresaj si un adãpost pentru tineretul 6-12 luni.
 • Sectia Hostinet contine un adãpost destinat tineretului femel .
 • Sectia Camionca formatã dintr-un adãpost cazãrii tineretului mascul.
 • Sectia Izvoarele Sucevei cu un adãpost pentru armãsarii adulti.Stirbu cu un adãpost nou construit, care serveste cabalinelor aflate în perioada de carantinã sau ca si grajd de prezentare a cabalinelor de vânzare.
 • Herghelia Lucina dispune de o suprafatã de 1775,5 hectare.

Efectiv: herghelia creste in principal rasa Hutul si rasa Cal de Bucovina

Obiective:

Cresterea si ameliorarea cailor din rasele Hutul si Cal de Bucovina.

Articole de interes


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cazare în Bucovina