»  »  » Ruinele mănăstirii lui Alexandru cel Bun
 Cazare Bucovina  Vatra Moldoviței 17 97305
Nu sunt păreri

Ruinele mănăstirii lui Alexandru cel Bun

Previous Image
Next Image


Micşorează textul Măreşte textul Mărime text Tipăreşte pagina

Satul Vatra Moldoviţei este situat la extremitatea vestică a Obcinii Mari, la confluenţa pârâului Ciumârna cu Moldoviţa. Aici se termină Obcina Mare şi, peste valea râului Moldoviţa, se află versantul estic la Obcinii Feredeului. În acest sat se află una din frumoasele mănăstiri din Bucovina, mănăstirea cunoscută sub denumirea Moldoviţa deşi satul Moldoviţa se află la circa 5 km depărtare.

Majoritatea turiştilor care ajung prin zonă vizitează această mănăstire însă la circa 500 de metri de ea se află ruinele unei alte mănăstiri construită din piatră, sub domnia lui Alexandru cel Bun şi atestată de documente, între 1402 – 1410. Mănăstirea lui Alexandru cel Bun a rezistat până la sfârşitul secolului al XV-lea, cand s-a prăbuşit din cauza unor alunecări de teren. Acum aceste ruine sunt împrejmuite de un gard înalt din scandură.

Acest gard se observă din drumul ce coboară de la Palma – Ciumârna, pe partea dreaptă în sensul de mers spre Vatra Moldoviţei şi la câteva sute de metri de drumul asfaltat. Deoarece nu ne atrage atenţia în mod deosebit suntem tentaţi să mergem doar la mănastirea aflată ceva mai la vale. Tot la aceste ruine se poate ajunge şi de la mănăstirea actuală urmând un drum printre casele din vecinătate.

Pe latura sudică a acestui gard acoperit se află un mic pârleaz (foto 1) pe care îl trecem şi intrăm în îngrăditura unde se află ruinele de piatră (foto 2). Ne întâmpină cu un aer misterios şi ne duc cu gândul înapoi cu 600 de ani. Dăm un tur ruinelor şi observăm pereţii din piatră care acum se degradează (foto 3, 4, 5). În partea opusă intrării în această împrejmuire se găseşte şi întrarea în fosta bisericuţă (foto 6). La intrare o mică băncuţă de lemn ne îmbie la aducerea aminte a unor vremuri îndepărtate dar şi la un popas înainte de a cerceta incinta (foto 7). Observăm o boltă, singura care a mai ramas în picioare (foto 8). De o parte şi de alta se află în ziduri mici nişe tot cu boltă (foto 9). După ce trecem pe sub bolta rămasă în picioare ajungem în locul unde ar fi trebuie să fie altarul (foto 10 şi 11). De aici facem o fotografie spre intrare (foto 12) iar de sub boltă facem o fotografie şi spre ultima porţiune a traseului Palma – Vatra Moldoviţei (foto 13). Undeva pe o latură găsim două mici tunele rămase de la construcţia bisericuţei şi pentru ca nu putem patrunde cu capul punem aparatul de fotografiat şi facem o fotografie spre adâncurile unuia dintre aceste mici tunele (foto 14). Probabil că era o gură de aerisire. Mai facem cateva fotografii asupra unor detalii de construcţie (foto 15, 16 , 17). Peste tot simţim istoria acestor locuri…

Articole de interes


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cazare în Bucovina