»  »  » Mănăstirea Slatina
 Cazare Bucovina  4 5441

Mănăstirea Slatina

Mănăstirea Slatina
Micşorează textul Măreşte textul Mărime text Tipăreşte pagina

Pe valea paraului Suha Mica se afla Manastirea Slatina, ctitorita de Alexandru Lapusneanu intre 1553-1558. Dupa datele furnizate de Eftimie, cronicarul oficial de la acea data, lacasul s-ar fi terminat abia in 1564, sfintirea facandu-se la 14 octombrie 1558 de catre Mitropolitul Grigorie. Manastirea a fost reparata in mai multe randuri: in secolul XVII de catre Vasile Lupu, in 1821, dupa ce eteristii au jefuit-o de odoare, de Arhiereul Filaret Apamis, apoi in 1826 si 1828 de catre Mitropolitul Veniamin.
Biserica, cu hramul Schimbarea la Fata, se aseamana ca plan cu cea de la Bistrita, diferenta facand-o absidele laterale care la Slatina se inscriu in grosimea zidurilor (de peste un metru), fiind asezate pe un soclu de piatra inalt de 1,80 m. Biserica a fost pictata in secolul al XVI-lea, insa, din cauza numeroaselor incendii prin care a trecut, nu mai pastreaza urme. A fost repictata intre 1821-1828, apoi complet refacuta in tehnica tempera. Scenele sunt lucrate dupa erminia bizantina. Aici sunt inmormantati Alexandru Lapusneanu, sotia sa, Ruxandra, si doua dintre fiice, Teofana si Teodora.
Palatul domnesc, aflat in partea de sud a bisericii, a fost construit dupa 1558, odata cu turnurile si zidurile de aparare. Se pastreaza in forma initiala si adaposteste muzeul manastirii, care expune manuscrise, carte veche, icoane, diverse obiecte de cult

O părere despre Mănăstirea Slatina

  1. Slatina 9 august 2018 la 19:02

    Slatina nu e in Bucovina, e in Regat.

    Răspunde

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cazare în Bucovina