»  »  » Mănăstirea Putna
 Cazare Bucovina  Putna 4 112216
Nu sunt păreri

Mănăstirea Putna

Previous Image
Next Image


Micşorează textul Măreşte textul Mărime text Tipăreşte pagina

Dupa traditie, in 1466, Stefan cel Mare, dorind sa ridice un locas de cult in zona, a tras cu arcul de pe un deal aflat in stanga manastirii – Dealul Crucii (marcat astazi cu o cruce din piatra), hotarand ca acolo unde va cadea sageata sa fie construita biserica. In 1481 era finalizata constructia manastirii, a carei biserica a fost sfintita in anul 1470, aceasta fiind prevazuta si cu incinta fortificata. In 1484, un incendiu a distrus-o in parte, insa voievodul a refacut-o pana in 1498.

Afectata de trecerea timpului, biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului a fost demolata din ordinul lui Vasile Lupu, care incepe reconstruirea unui nou edificiu religios, respectand planul celui disparut. Lucrarile au continuat si in timpul urmatorilor domni: Gheorghe Stefan si Eustratie Dabija, fiind terminate in anul 1662, in stilul arhitectonic al secolului al XVII-lea.

Astfel, la exterior, elementele arhitectonice sculptate in piatra – torsade, siruri de caramizi zimtate etc. – sunt specifice secolului XVII. In gropnita, in partea dreapta, sub un baldachin, se afla mormantul marelui voievod Stefan cel Mare, acoperit cu o lespede din marmura alba de Cararra, lucrata in timpul vietii domnitorului, fapt care ar explica lipsa anului mortii. Deasupra mormantului o candela sta aprinsa mereu. Muzeul Manastirii Putna prezinta la parter piese descoperite cu ocazia cercetarilor arheologice si a lucrarilor de restaurare, documente si manuscrise; la etaj sunt expuse diverse obiecte de patrimoniu ce ilustreaza arta secolelor XV-XVI, intre care Tetraevangheliarul de la Humor (1473), acoperaminte de mormant (remarcandu-se cel al Mariei de Mangop), obiecte de cult etc.

Articole de interes


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cazare în Bucovina