»  »  » Mănăstirea Mestecăniș
 Cazare Bucovina  Iacobeni 82830
Nu sunt păreri

Mănăstirea Mestecăniș


Micşorează textul Măreşte textul Mărime text Tipăreşte pagina

Manastirea Mestecanis este o manastire ortodoxa din România situata în comuna Iacobeni, judetul Suceava.

Manastirea “Inaltarea Domnului” Pasul Mestecanis
Pasul Mestecanis se afla în sud-estul Obcinei Mestecanis, la o altitudine de 1096 m. Pasul asigura legatura între Depresiunea Dornelor si Depresiunea Câmpulung Moldovenesc. Aici, în inima Bucovinei, înconjurata de munti ca o cetate se afla Manastirea “Înaltarea Domnului”, ridicata în cinstea fericitilor întru adormire eroi, ostasi si luptatori români, din toate timpurile si locurile, cazuti pe câmpurile de lupta, în lagare si închisori, pentru apararea patriei si a credintei stramosesti, pentru întregirea neamului românesc, pentru libertatea si demnitatea noastra.

Bucovina – nume de legenda si istorie româneasca cu vechi rezonante în cultura si civilizatia româneasca- defineste un stravechi spatiu, care în perspectiva timpului avea sa dobândeasca noi valente, pe masura oamenilor, care prin nastere, viata si activitate, aveau sa se înscrie în patrimoniul de suflet si simtire al acestui neam atât de încercat.

“Bucovina, sublinia Mihai Eminescu, este partea cea mai veche si mai frumoasa a tarii noastre, raiul Moldovei”, fiindca “acolo e sfânta cetate a Sucevei, scaunul domniei vechi, acolo scaunul firesc al unui mitropolit care în rang de neatârnare era egal cu patriarhii, acolo sunt moastele celor mai mari dintre domnitorii români, acolo doarme primul descalecat Dragos, îmblanzitorul de zimbri, acolo Alexandru cel Bun, întemeietorul de legi, acolo Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfânt, zidul de aparare al crestinatatii. Bucovina este “pamânt sfânt, a carui aparare ne-a costat pe noi râuri de sânge, veacuri de munca, toata inteligenta noastra trecuta, toate miscarile cele mai sfinte ale inimii noastre”.

Manastirea “Înaltarea Domnului” se afla într-o frumoasa poiana de pe Culmea Giumalaului, cu vedere spre Muntele Giumalau, Poiana Fierului, situata la 4 km pe traseul turistic ce leaga Pasul Mestecanis de vârful Giumalau. Manastire sau initial schit, a luat fiinta în anul 1992 prin donarea suprafetei de pamânt de catre familia Iacoban, din com. Iacobeni, jud. Suceava. Sub îndrumarea primului staret Protosinghelului Daniel Leonte s-a ridicat acest Sfânt Locas cu hramul “Înaltarea Domnului”, ajutat fiind de credinciosii din satele, comunele si orasele învecinate, precum si de iubitorii de Hristos din tara. În aceeasi masura s-a îngrijit si de organizarea unei obsti monahale cu traire duhovniceasca, specifica acestei tebaide românesti care a fost si este ansamblul de manastiri, schituri si sihastrii din zona muntilor Rarau si Giumalau.

Manastirea “Înaltarea Domnului” a fost sfintita în anul 1999 de catre Inalt Prea Sfintitul Pimen, Arhiepiscop al Sucevei si Radautilor. Ansamblul manastirii are în componenta sa: Biserica cu hramul “Înaltarea Domnului”, la 40 de zile dupa Pasti, Paraclisul cu hramul “Acoperamântul Maicii Domnului”, pe data de 01 octombrie, clopotnita în care se afla doua clopote ce vestesc timpul rugaciunii, praznicarul, staretia, chiliile monahilor si o gospodarie anexa pentru animale; toate constructiile fiind din lemn. În prezent obstea de monahi a manastirii este formata din 7 vietuitori povatuiti de Parintele Staret Protosinghel Onufrie Leonte.

Articole de interes


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cazare în Bucovina