»  »  » Mănăstirea Dragomirna
 Cazare Bucovina  Dragomirna 5 111921
Nu sunt păreri

Mănăstirea Dragomirna

Previous Image
Next Image

info heading

info content


Micşorează textul Măreşte textul Mărime text Tipăreşte pagina

Situata la 15 km de Suceava, Manastirea Dragomirna este una dintre cele mai reprezentative creatii arhitecturale din Moldova.

Ctitorita de mitropolitul carturar Anastasie Crimca si marele logofat Lupu Stroici intre 1608-1609, Biserica Pogorarea Sf. Duh are planul dreptunghiular, mult alungit, fara abside laterale si cu pridvorul poligonal. Exteriorul impresioneaza prin forma de lama pe care o are biserica, privita pe axa longitudinala.

Decoratia exterioara cuprinde o serie de elemente sculpturale (rozete, stele, romburi etc.) care alcatuiesc o adevarata broderie. In zona mediana, un brau-torsada imparte constructia in doua.

In interior, pictura constituie un alt element inovator, printr-o noua conceptie in alegerea si tratarea semnelor, precum si prin noile modalitati de realizare legate de arta iconografica si miniaturistica.
Muzeul manastirii pastreaza manuscrise cu miniaturi, cele mai multe realizate de mitropolitul Anastasie Crimca, acoperaminte de vase liturgice din secolul al XVI-lea, un evangheliar ferecat din 1557, o cruce din lemn de abanos ferecata in 1542, broderii, ferecaturi din aur si argint, vesminte cu fir de aur si argint etc.

Articole de interes


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cazare în Bucovina