»  »  » Biserica Sfântului Procopie
 Bucovina  Bădeuți 35 104828
Nu sunt păreri

Biserica Sfântului Procopie

Previous Image
Next Image


Micşorează textul Măreşte textul Mărime text Tipăreşte pagina

Biserica cu hramul Sfântului Procopie din satul Bădeuţi, judeţul Suceava, este ctitorită de Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. Ea a fost închinată Sfântului Procopie şi construcţia a fost terminată în 1487.

Accesul spre această biserică se face uşor dacă din drumul ce duce de la Suceava la Rădăuţi, din locul numit La moară, ne abatem spre dreapta, dacă ne deplasăm dinspre Suceava spre Rădăuţi, spre cimitirul satului. Poarta de intrare în cimitir este redată în foto 1. În anul 1775, Bucovina, a fost anexată Imperiului Habsburgic.

Biserica „Sfântului Procopie” din Bădeuți a fost distrusă cu dinamită de armata austro-ungară în anul 1917, în urma unui atac austriac din timpul Primului Război Mondial asupra unor zone din Bucovina, pe atunci încă teritoriu al Imperiului Austro-Ungar.

Pisania a scăpat însă aproape nevătămată și a fost păstrată în mica bisericuță de lemn din cimitirul satului care de asemenea apare în pozele prezentate. Din biserica Sfântului Pricopie a mai ramas în picioare doar o parte din peretele vestic.

După terminarea razboiului, credincioşii din localitate au zidit o nouă biserică, în cinstea aceluiaşi sfânt mucenic.

În imagini este prezentat ceea ce a mai rămas azi, în mai multe anotimpuri şi din mai multe unghiuri, cu detalii de construcţie.

Articole de interes


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cazare în Bucovina