»  »  » Biserica Sfântul Onufrie din Mănăstioara-Siret
 Cazare Bucovina  7 27570
Nu sunt păreri

Biserica Sfântul Onufrie din Mănăstioara-Siret

Previous Image
Next Image


Micşorează textul Măreşte textul Mărime text Tipăreşte pagina

Biserica “Sfântul Onufrie” din Mănăstioara-Siret este o biserică ctitorită de domnitorul Ștefan Petriceicu (1672-1673; 1673-1674 și 1683-1684) în anul 1673 în satul Mănăstioara, astăzi cartier al orașului Siret (județul Suceava). Biserica se află la o distanță de 3,5 km de centrul orașului Siret.
Ansamblul bisericii “Sf. Onufrie” din Mănăstioara-Siret a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2004, având codul de clasificare SV-II-a-A-05568 [1] și fiind format din 2 obiective:
Biserica “Sf. Onufrie” – datând din 1673 și având codul SV-II-m-A-05568.01
Fântâna din curtea bisericii – datând din 1765 și având codul SV-II-m-A-05568.02

Biserica Sfântul Onufrie din Mănăstioara-Siret este construită din piatră, are plan treflat și ziduri groase (1,40-2 m), sprijinite în exterior de 7 contraforturi cu înălțimea de 5 m. Conform istoricului de artă Vasile Drăguț, biserica este “o replică a Putnei, la proporții mai mici, dar de o notabilă frumusețe”. [7].
Interiorul frumos boltit al bisericii este format din 4 încăperi: pridvor, pronaos, naos și altar.
Intrarea în pridvor se face prin două uși de aceleași dimensiuni (una pe latura de sud și alte pe latura de nord, actualmente nefolosită). Pridvorul este luminat prin două ferestre mari pe latura de vest. Pridvorul este despărțit de pronaos printr-un perete masiv de piatră, străpuns de ușă de stejar care datează de la zidire. [8]
Pronaosul are în părțile laterale două nișe semicirculare, boltite, fiind împodobite cu arcuri paralele sculptate în piatră. Pronaosul este separat de naos nu printr-un perete, ci prin două coloane masive de piatră ce formează trei arce boltite. Naosul se află cu o treaptă mai jos decât pronaosul și este lărgit cu două abside laterale străpunse de câte trei ferestre lărgite în interior și îngustate pe exterior. Deasupra naosului se află o turlă octogonală sprijinită pe o bază stelată.
Altarul are formă semicirculară, cu trei ferestre sub care sunt trei nișe, cea din mijloc fiind mai mare. Catapeteasma este din lemn din tei, frumos sculptată și pictată în tempera și în foiță de aur de un călugăr de la Putna.
Pilaștrii și capitelurile turlei, cât și chenarele ferestrelor, sunt printre ultimele elemente de decorație gotică din Moldova. Biserica era inițial acoperită cu șindrilă, dar în a doua jumătate a secolului al XX-lea s-a pus învelitoare de tablă.
Biserica nu este pictată în interior.
În partea de răsărit a bisericii se află o fântână cu rezervorul de colectare din piatră, ctitorită de episcopul Ioanichie al Romanului în 1765, iar în partea de vest se află o Sf. Cruce frumos ornamentată din 1866.

Articole de interes


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cazare în Bucovina