»  »  » Biserica Sf. Ioan Botezătorul din Suceava
 Cazare Bucovina  2504

Biserica Sf. Ioan Botezătorul din Suceava

Biserica Sf. Ioan Botezătorul din Suceava
Micşorează textul Măreşte textul Mărime text Tipăreşte pagina

Biserica “Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul” din Suceava, cunoscuta si sub denumirile de Biserica Coconilor, Biserica Beizadelelor sau Biserica Domnitelor, este o biserica ortodoxa construita in anul 1643 in municipiul Suceava. Ea se afla situata pe Str. Stefanita Voda nr. 3, in apropiere de Curtea Domneasca. Are hramul Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, sarbatorit in fiecare an, in ziua de 24 iunie. Biserica Coconilor din Suceava a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava din anul 2004.

Biserica Coconilor a fost zidita in anul 1643, fiind ctitorita de catre domnitorul Vasile Lupu (1632-1653), ca paraclis al curtii domnesti. Deasupra usii de la intrare a fost asezata o pisanie in limba slavona cu urmatorul cuprins: “Cu voia Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, Io Vasile Voievod, Domn al Tarii Moldovei, a facut aceasta biserica unde este hramul Nasterii Sfantului prooroc si inaintemergator si botezator Ioan; si s-a savarsit in anul 7151 (1643)”. Pisania are la partea superioara Stema Moldovei flancata de doua frunze stilizate. Biserica este de dimensiuni mici, inalta, zvelta. Planul bisericii aminteste de forma arhaica a bisericii de la Lujeni, reluata la inceputul secolului al XVII-lea de Biserica Manastirii Dragomirna (1602). Biserica are plan dreptunghiular, avand spre est o absida semicirculara (interior si exterior), iar spre vest un pridvor poligonal la exterior si circular in interior. Absida altarului este sprijinita in ax de un contrafort. In interior, pronaosul este despartit de naos prin doua coloane octogonale care sustin trei arcaturi. Naosul este boltit in stil moldovenesc, avand deasupra sa o turla octogonala suprainaltata pe o baza patrata si una stelata, ambele fiind prevazute cu cate un rand de ocnite. Turla are patru ferestre asezate fiecare intr-o nisa dubla, patru contraforturi si un rand de ocnite la partea superioara.
Decoratia bisericii este caracteristica arhitecturii moldovenesti din secolul al XVII-lea, in perioada de dezvoltare sub influenta artei muntenesti: braul in “dinti de ferastrau” de origine munteana inconjoara biserica, separand firidele de la partea inferioara a fatadei de randul de ocnite din registrul superior; arcaturi oarbe, in acolada, pe aproape tot perimetrul bisericii (ca la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Itcani – 1639). Biserica este flancata in partea nordica de un turn-clopotnita pe sub care se coboara intr-un mic subsol-osuar boltit aflat sub podeaua naosului, stil asemanator cu cel de la Biserica Manastirii Pangarati (1642). In curte se afla o fantana (Sipotul mare), fosta cismea a curtii domnesti.

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cazare în Bucovina