»  »  » Biserica Nașterea Sfintei Fecioare Maria din Siret
 Cazare Bucovina  4 30600
Nu sunt păreri

Biserica Nașterea Sfintei Fecioare Maria din Siret

Previous Image
Next Image


Micşorează textul Măreşte textul Mărime text Tipăreşte pagina

Biserica “Nașterea Sfintei Fecioare Maria” din Siret este o biserică romano-catolică construită în perioada 1816-1824 în orașul Siret. Ea se află situată pe strada Castanilor nr. 7.

Conform lui Franz Wiszniowski, autorul cărții “Radautz – die deutscheste Stadt des Buchenlandes” (Waiblingen, 1966), Parohia Romano-Catolică din Siret a fost înființată printr-un decret imperial emis de Cabinetul Aulic la 1 aprilie 1787. Prin același decret au mai fost înființate parohii romano-catolice la Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Țibeni, Suceava și Cernăuți.
În anul 1811, prin decretul împăratului Francisc I (1806-1835), Diaconatul din Siret a fost ridicat la rangul de parohie, primul paroh fiind numit preotul Joseph von Nitzki. Parohia Siret a primit sub jurisdicția sa spirituală și comunitățile romano-catolice din satele Baineț cu Vicșani (Ruda), Gărbăuți, Mănăstioara, Tereblecea și Vășcăuți, cu un număr de 1.569 de credincioși germani și polonezi. [2]
În anul 1816, preotul Mathias Fetzky a început lucrările pentru construirea unei biserici, acestea fiind finalizate în 1824, în timpul păstoririi preotului Josef Rybitczka. [4] Lăcașul de cult a fost construit din piatră și cărămidă, în stil romanic, având formă de navă. Dimensiunile sale sunt următoarele: lungime – 33 m, lățime – 12,5 m și înălțimea turnului – 35 m. Ea a fost sfințită la 8 septembrie 1826 de arhiepiscopul de Lemberg, Alois Skrabel von Ankwicz (1815-1833), primind cu această ocazie și hramul “Nativitas Beatae Mariae Virginis – Nașterea Sfintei Fecioare Maria”. [14]
În secolul al XIX-lea, credincioșii parohiei erau în majoritate de naționalitate germană, ulterior stabilindu-se în oraș și credincioși polonezi. Până la Unirea Bucovinei cu România (1918), Parohia Siret a fost păstorită de 17 preoți dintre care nouă preoți polonezi, șase preoți germani, un preot ceh și un preot ungur.

Biserica “Nașterea Sfintei Fecioare Maria” din Siret este construită din piatră și cărămidă, în stil romanic. Ea are formă de navă și următoarele dimensiuni: lungime – 33 m, lățime – 12,5 m și înălțimea turnului – 35 m.
Pereții interiori ai bisericii au fost zugrăviți și pictați în 1936. În biserică se află statuete sculptate în lemn de artistul austriac Ferdinand Stuflesser (1855-1926) din Tirolul de Sud, precum și două icoane pictate în ulei, pictate pe la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Articole de interes


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cazare în Bucovina