»  »  » Biserica de lemn Înălţării Sf. Cruci
 Cazare Bucovina  Horodnic de Jos 24 100492
Nu sunt păreri

Biserica de lemn Înălţării Sf. Cruci

Previous Image
Next Image

info heading

info content


Micşorează textul Măreşte textul Mărime text Tipăreşte pagina

În partea nord-vestică a satului Horodnic de Jos, denumita de localnici “Calugăriţa”, se găseşte biserica de lemn cu hramul “Înălţării Sf. Cruci”. Este menţionată încă din 15 iulie 1439 de pe vremea lui Alexandru cel Bun (1400-1432).

Accesul la această biserică este facil urmând uliţiele satului Horodnic de Jos până ajungem la poarta bisericii.  Pătrundem mai întâi pe o uşa din lemn pe sub clopotniţă unde, dacă urcăm o scară de asemenea din lemn, putem admira clopotele foarte vechi de aici. Apoi pătrundem în incinta cimitirului unde se află şi biserica.

Biserica a fost distrusă de tătari în două rânduri, actuala construcţie datând din anul 1717, potrivit inscripţiei de pe uşa bisericii: “Această casă a lui Dumnezeu (este) ridicată în anul ..225. ” Pe pragul de sus al intrarii se află încă o inscripţie, între două rozete artistic sculptate, care pare să aibă următorul cuprins: “Sa s (a) ştie cine au schierisit (. . . ) Simion, în ..225 iunie 11. ”
Biserica a fost construită din lemn de larice pe tălpi de stejar. Lungimea ei este de 9 metri, lăţimea de 4 metri, iar înălţimea pereţilor de 3 metri. Dând un ocol bisericii putem admira detaliile de construcţie.

Ne uimesc crucile din piatră, foarte vechi, din vecinătatea bisericii. Iar liniştea ne cuprinde…

Articole de interes


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cazare în Bucovina