»  »  » Biserica de lemn din Șerbănești
 Cazare Bucovina  Șerbănești 5 35642
Nu sunt păreri

Biserica de lemn din Șerbănești

Previous Image
Next Image


Micşorează textul Măreşte textul Mărime text Tipăreşte pagina

Biserica de lemn cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil (Sf. Voievozi) din Șerbănești a fost construită în anul 1778 în satul Șerbănești din comuna Zvoriștea (aflată în județul Suceava). Ea se află localizată în cimitirul sătesc.

Satul Șerbănești se află situat în comuna Zvoriștea, la o distanță de circa 30 km de minicipiul Suceava, pe drumul spre Dorohoi.

Biserica din Șerbănești a fost construită în anul 1778 de către boierul Ioniță Stârcea, în cimitirul din localitate. După alte surse, ar fi fost construită în anul 1785.

Lăcașul de cult a suferit lucrări de reparații în anii 1855 și 1890. El a fost acoperit cu tablă în anul 1890.

În anul 1993 preotul-paroh din Șerbănești a încercat să construiască o biserică de zid aproape lipită de bisericuța de lemn. Ca urmare a demersurilor inițiate de specialiștii de la Oficiul de Patrimoniu și de cei de la Muzeul Național al Bucovinei, lucrările au fost întrerupte în 1994, dar fundația era deja săpată. Noua biserică din Șerbănești a fost sfințită la 11 octombrie 2009, de către un sobor de 25 de preoți, în frunte cu ÎPS Pimen Zainea, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

În aprilie 2010, Daniel Hrenciuc, șeful Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Național din județul Suceava, a atras atenția asupra faptului că cele 36 de biserici de lemn – monument istoric din Bucovina sunt pe cale de dispariție. El a dat ca exemplu al bisericilor care riscă să se degradeze bisericile de la Putna, de la Vicovu de Jos, Moara, Lămășeni sau Șerbănești.

Articole de interes


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cazare în Bucovina