»  »  » Biserica de lemn din Praxia
 Cazare Bucovina  Praxia 2 25392
Nu sunt păreri

Biserica de lemn din Praxia

Previous Image
Next Image


Micşorează textul Măreşte textul Mărime text Tipăreşte pagina

Biserica de lemn cu hramurile Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil (Sf. Voievozi) și Sfântul Gheorghe din Praxia este o biserică ortodoxă – monument istoric care a fost construită în secolul al XVIII-lea. Ea se află localizată în cimitirul satului Praxia (comuna Fântâna Mare, județul Suceava).

Satul Praxia a fost înființat în secolul al XIX-lea, ca sat component al comunei Vadu Moldovei. El se află pe malul râului Moldova.

Biserica de lemn din Praxia a fost construită în secolul al XVIII-lea în satul Râșca, după cum atestă Cronica parohiei. Datarea perioadei de construcție a monumentului este susținută și de istoricul de artă Nicolae Stoicescu. În decursul timpului, ea a suferit numeroase modificări care înregistrează totuși o datare exactă.

În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, biserica de lemn a fost strămutată în satul Boroaia, unde se stabiliseră refugiați din Transilvania. Deoarece lăcașul de cult devenise neîncăpător, preoții Petru și Ioan au construit în anul 1808 o nouă biserică de lemn la Boroaia, cu hramul “Sf. Apostoli Petru și Pavel”.

Bisericuța de lemn a fost strămutată din nou, de această dată în satul învecinat Praxia. La sfârșitul secolului al XX-lea s-au efectuat unele lucrări de restaurare a edificiului:

învelitoarea de șindrilă în “solzi” de pe acoperișul bisericii a fost înlocuită cu una din tablă
pereții exteriori din bârne au fost căptușiți cu scânduri vopsite în culoarea albastră
a fost construit un pridvor pe latura de sud a pronaosului

În curtea bisericii se află un turn clopotniță și un praznicar, ambele placate cu scânduri de culoare albastră. Turnul-clopotniță are două etaje; parterul și primul etaj au formă pătrată, iar al doilea etaj are formă octogonală. Acoperișul turnului-clopotniță are trei streșini, după felul bisericilor de lemn din nordul Carpaților, model întâlnit îndeosebi la ucraineni.

Biserica de lemn din Praxia este construită din bârne de stejar și acoperită cu tablă. Ea are un soclu de piatră cu înălțime de 0,50 m. Pereții din bârne sunt placați în exterior cu scânduri vopsite în culoarea albastră.

Monumentul este de plan triconc, având absida altarului decroșată și absidele laterale pentagonale. Altarul are o absidă de formă pentagonală, în care se află o fereastră dreptunghiulară, care a fost mărită la ultimele lucrări de restaurare. Între catapeteasmă și absida decroșată a altarului sunt dispuse un proscomidiar (la nord) și un diaconicon (la sud). Acestea aveau câte o fereastră mică (0,20×0,30 m) decupată în pereți. Fereastra din peretele diaconiconului a fost suprimată, în locul ei fiind construită o ușă destinată să asigure accesul în altar. Altarul are un tavan de forma unei bolte semicilindrice.

Naosul este de formă dreptunghiulară (5,50×7,00 m), cu două abside laterale pentagonale în care s-au practicat două ferestre dreptunghiulare. Atât naosul, cât și cele două abside, au bolți semicilindrice sprijinite prin fâșii curbe pe pereții longitudinali. Între naos și pronaos nu există nici un perete despărțitor.

Pronaosul se află în prelungirea naosului, având practicată o fereastră pe peretele vestic. Pe latura sudică a pronaosului a existat anterior și un turn-clopotniță, care nu a mai fost reconstruit când s-a strămutat biserica la Praxia. În pronaos se intră printr-o ușă de dimensiuni mari (1,25×1,95 m), situată pe latura de sud.

Biserica are un acoperiș înalt, cu pante repezi, având inițial o învelitoare din șindrilă bătută în “solzi” (care se mai păstra în 1985, după cum reiese dintr-o forografie publicată în anexa cărții “Monumente de arhitectură în lemn din Ținutul Sucevei”). Această învelitoare a fost înlocuită la sfârșitul secolului al XX-lea cu una din tablă.

Articole de interes


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cazare în Bucovina