»  »  » Biserica de lemn din Moara Nica
 Cazare Bucovina  Moara Nica 5 3080

Biserica de lemn din Moara Nica

Biserica de lemn din Moara Nica
Micşorează textul Măreşte textul Mărime text Tipăreşte pagina

Biserica de lemn cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Moara Nica este o biserică ortodoxă – monument istoric care a fost construită în anul 1774. Ea se află localizată în cimitirul satului Moara Nica (comuna Moara, județul Suceava), din apropiere de municipiul Suceava.

Biserica din Moara Nica a fost construită în anul 1774 în satul Bosanci (județul Suceava), prin contribuția credincioșilor. Conform tradiției, lăcașul de cult a fost înălțat “pe loc” de către meșterii populari Chiril Ungurean și Crăciun Cazac din Udești, din lemnul pădurii de stejar din apropiere. Inițial, hramul bisericii a fost “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

Pe ancadramentul ușii de intrare se află o pisanie cu următorul text în limba română, cu caractere chirilice: “Această sfîntă biserică s-au făcut în al cincile(a) an de la venire(a) muscalilor în Moldova, în zilele preasfințitului Chir Gavrilă Mitropolitu(l) Moldovii leat 1774 iulie 8, fiind dichiu în Suceav(a) Macari(e) di la Voroneț. Meșteri au fost Chiril Ungurean și Crăciun Cazac di(n) Uidești, 1774″. Catapeteasma bisericii este și ea foarte veche, având inscripția: “Această catapeteasmă s-au făcut cu cheltuiala satului Bosanci prin osîrdia preotului Ioan și Varlaam și am zugrăvit-o noi cucernicii robii lui Dumnezeu Antonie, Toader și Anania, 1788 în 2 mai s-au sfîrșit”.

În anul 1920, biserica de lemn a fost strămutată în satul Moara Nica (aflat în apropiere de Bosanci), care fusese înființat după primul război mondial prin împroprietărirea unei părți a locuitorilor din Bosanci. I s-a schimbat hramul, cu acest prilej, în cel de “Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil”. Mutarea bisericii a determinat efectuarea unor modificări constructive și anume:

a fost desfăcut turnul-clopotniță aflat deasupra pronaosului și transformat într-o construcție separată
a fost adăugată o turlă octogonală ascuțită deasupra naosului
s-a înlăturat peretele despărțitor dintre naos și pronaos
s-au căptușit pereții exteriori din bârne cu scânduri

În anul 1933 i s-a adăugat un pridvor din scânduri pe latura de sud-vest. În 1948 s-a înlocuit acoperișul de draniță cu unul din tablă și s-a construit cafasul (balconul) din pronaos. În apropiere de biserică se află și un turn clopotniță din lemn.

După Revoluția din decembrie 1989, în satul Moara Nica a fost construită o biserică de zid, mai încăpătoare. Ea se află la mică distanță de biserica monument istoric.

În aprilie 2010, Daniel Hrenciuc, șeful Direcției pentru Cultură și Patrimoniu Național din județul Suceava, a atras atenția asupra faptului că cele 36 de biserici de lemn – monument istoric din Bucovina sunt pe cale de dispariție. El a dat ca exemplu al bisericilor care riscă să se degradeze bisericile de la Putna, de la Vicovu de Jos, Moara, Lămășeni sau Șerbănești.

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cazare în Bucovina