»  »  » Biserica de lemn din Mănăstioara – Siret
 Cazare Bucovina  Mănăstioara (Siret) 4 27610
Nu sunt păreri

Biserica de lemn din Mănăstioara – Siret

Previous Image
Next Image


Micşorează textul Măreşte textul Mărime text Tipăreşte pagina

Biserica de lemn cu hramul Sfântul Dumitru din Mănăstioara-Siret a fost construită în jurul anului 1730 în satul Mănăstioara, astăzi cartier al orașului Siret (județul Suceava). Ea se află în cimitirul ortodox al localității.

Biserica de lemn din Mănăstioara-Siret nu a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2004, deși are o vechime mare.

Biserica de lemn din Mănăstioara-Siret a fost construită în jurul anului 1730 la ieșirea din orașul Siret, în Drumul Sucevei, în locul numit Seliște (=loc unde a fost cândva un sat), numit și Satul Vechi. Ctitorul bisericii este Ioan Sbiera, de aceea lăcașul de cult mai este numit și astăzi Biserica Sbierenilor. Inițial, biserica avea hramul Adormirea Maicii Domnului (15 august), dar în acea zi se organiza și bâlciul orașului. Astfel, hramul a fost schimbat în cel de Sfântul Dumitru (26 octombrie).

Satul Vechi era locuit de un număr mic de familii de români. Pe lângă aceștia, lângă pârâul de sub Dealul Horaiț, s-au așezat în secolul al XIX-lea câteva familii de emigranți ruteni. Acest sat a primit numele de Ruși (în germană Russnakendorf, pe hărțile militare austriece), în prezent fiind legat de Siret și de Mănăstioara.

În jurul anului 1800, când s-au oprit înmormântările în cimitirul Bisericii “Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”, în jurul Bisericii “Sf. Dumitru” a fost amenajat cimitirul ortodox din Siret. Cimitirul s-a extins an de an, gardul de lemn a fost dărâmat, iar în deceniul al optulea al secolului al XIX-lea a fost construit gardul de piatră actual. În 1890 s-a amplasat actuala poartă-grilaj, la intrarea în cimitir.

Biserica “Sf. Dumitru” a fost extinsă în anul 1909 și îndeplinește în prezent rolul de biserică a cimitirului ortodox. Inițial acoperită cu șindrilă, biserica are în prezent învelitoare din tablă.

În curtea bisericii se află și un turn clopotniță din lemn. În cimitirul bisericii se află înmormântați preotul George Piotrovschi, ziaristul și scriitorul siretean Mihai Teliman (1863-1902), profesori de la Liceul “Lațcu Vodă” din Siret ș.a.

Biserica de lemn din Mănăstioara-Siret este construită în totalitate din bârne de stejar. Ea se sprijină pe un soclu de piatră. Pereții din bârne sunt placați cu scânduri vopsite în culoarea portocalie. Edificiul are un acoperiș înalt din tablă, cu o turlă pe naos.

Monumentul are formă de cruce, cu abside laterale pentagonale și cu absida altarului pentagonală și decroșată. Lăcașul de cult este prevăzut cu două uși (una în pridvor și cealaltă în altar).

În interior, biserica este împărțită în patru încăperi: pridvor, pronaos, naos și altar.

Articole de interes


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cazare în Bucovina