»  »  » Biserica de lemn din Grănicești
 Cazare Bucovina  Grănicești 29570
Nu sunt păreri

Biserica de lemn din Grănicești


Micşorează textul Măreşte textul Mărime text Tipăreşte pagina

Biserica de lemn cu hramul Sfinții Arhangheli din Grănicești a fost construită în jurul anului 1758. Ea se află în cimitirul satului Grănicești din comuna omonimă (județul Suceava).

Biserica de lemn din Grănicești nu a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2004, deși are o vechime mare.

Satul Grănicești este situat de-a lungul DN2 (E85), la 36 km de Suceava și 16 km de Siret. Prima atestare documentară a localității datează din 15 martie 1490, când Ștefan cel Mare a întărit Episcopiei de Rădăuți dreptul de stăpânire a 50 de sate “care au fost date de … Alexandru voievod”.

Biserica de lemn din Grănicești a fost construită în jurul anului 1758. Ctitorii bisericii sunt țăranii Toader și Gherasim Ungurean.

Inițial acoperită cu draniță, biserica are în prezent învelitoare din tablă.

În anii ’30 ai secolului al XX-lea, pe când slujea ca paroh preotul Epaminonda Berlinschi, s-a început construirea unei biserici de zid în centrul satului Grănicești. Temelia lăcașului de cult a fost sfințită în anul 1936 de mitropolitul Visarion Puiu al Bucovinei. Între anii 1940-1950 a slujit aici preotul-paroh Casian Bucescu (1907-1986), considerat “apostolul Suceviței”. El a fost “primit cu pâine și sare, ca un ierarh, de către vechii gospodari la Grănicești”. În perioada sa, s-a continuat înălțarea bisericii noi, care a fost înălțată până la nivelul ferestrelor. Construcția bisericii noi a fost finalizată în anul 1960.

Biserica de lemn din Grănicești este construită în totalitate din bârne de stejar. Ea se sprijină pe un soclu din piatră de râu. Pereții din bârne sunt placați cu scânduri de culoare maro, pentru a proteja edificiul de intemperii. Edificiul are un acoperiș din tablă zincată, cu o turlă pe naos.

Monumentul are formă de navă, cu absida altarului poligonală. Absida altarului de formă poligonală este ușor decroșată față de restul corpului construcției. Lăcașul de cult este prevăzut cu o ușă în peretele sudic al pridvorului.

În interior, biserica este împărțită în patru încăperi: pridvor, pronaos, naos și altar.

Articole de interes


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cazare în Bucovina