»  »  » Biserica de lemn din Ciomârtan
 Cazare Bucovina  Ciomârtan 2 26181
Nu sunt păreri

Biserica de lemn din Ciomârtan

Previous Image
Next Image

info heading

info content


Micşorează textul Măreşte textul Mărime text Tipăreşte pagina

Biserica de lemn cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil (Sf. Voievozi) din Ciomârtana fost construită în secolul al XVIII-lea. Ea se află în centrul satului Ciomârtan din comuna Zamostea (județul Suceava), în spatele bisericii noi.

Biserica de lemn din Ciomârtan nu a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2004, deși are o vechime mare.

Prima atestare documentară a satului Ciomârtan datează din secolul al XVIII-lea, teritoriul său aflându-se pe moșii boierești. Abia după împroprietărirea țăranilor din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) se formează primele gospodării țărănești din localitate. Răspândirea satelor și înmulțirea populației au impus ridicarea unei biserici la Ciomârtan.

Biserica de lemn cu hramul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Ciomârtan a fost construită la sfârșitul secolului al XVIII-lea sau începutul secolului al XIX-lea în satul Tureatca din Ținutul Herța (astăzi în regiunea Cernăuți din Ucraina), iar după alte surse în satul Hilișău (astăzi în județul Botoșani). Cu privire la începuturile bisericii, datele din documentele vremii nu sunt deloc clare. Nu este cunoscut cu exactitate anul construcției, documentele vremii menționând trei perioade diferite: 1780, 1800 sau 1806 și nici ctitorul (Măria Voineasa, Emanoil Ciomârtan sau Volcinschi). Tradiția locală îi atribuie acestei biserici o vechime de 300 ani.

În anul 1922, această biserică de lemn a fost adusă în satul Ciomârtan din comuna Zamostea (pe atunci în județul Dorohoi). După strămutarea lui, lăcașul de cult a fost reparat în anul 1930 de preotul Vasile Șandru. Biserica de lemn a fost electrificată în anul 1981, fiind renovată un an mai târziu prin muncă voluntară și obolul credincioșilor, după cum atestă o inscripție zugrăvită pe pereții săi.

Între anii 1992-1995, în timpul păstoriei preotului Victor Bobu, s-a construit lângă biserica veche o biserică nouă din cărămidă cu hramul “Nașterea Maicii Domnului”.

Biserica de lemn din Ciomârtan este construită în totalitate din bârne de brad masiv. Pereții din bârne sunt placați cu scânduri vopsite în culoarea verde. Inițial acoperită cu șindrilă, biserica are în prezent învelitoare din tablă vopsită cu roșu.

În biserică se intră printr-un pridvor aflat pe latura de sud. Acel pridvor face legătura între turnul-clopotniță din lemn și biserica propriu-zisă.

Articole de interes


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cazare în Bucovina