»  »  » Biserica muzeu „Ion Creangă” din Broșteni
 Cazare Bucovina  Broșteni 5 127307
Nu sunt păreri

Biserica muzeu „Ion Creangă” din Broșteni

Previous Image
Next Image


Micşorează textul Măreşte textul Mărime text Tipăreşte pagina

Biserica muzeu „Ion Creangă” din Broşteni a fost construită în 1779, pe locul uneia mai vechi. Esenţele lemnoase folosite pentru acest lăcaş de cult au fost bradul şi tisa. Biserica are un pridvor deschis din care, printr-o uşă sculptată în tisă, se intră în pronaosul care adăpostea şcoala, iniţial cu 6 elevi şi apoi, în etape succesive, cu până la 12 copii.

Pronaosul adăposteşte o parte importantă a colecţiei muzeului: obiecte funerare (prapuri) de la sfârşitul secolului al XIX- lea şi începutul secolului XX, icoane bizantine (inclusiv împărăteşti), un clopot german din timpul războiului, vase pentru cult, (potire, disc, steluţă), cărţi religioase, vase din lemn pentru anaforă, trusă de botez şi trusă de împărtăşanie din lemn, diferite cruci de mână, candele precum şi fotografii de epocă şi litografii referitoare la împrejurimile Broştenilor, consiliile parohiale sau mitropoliţii bucovineni.

Piesa centrală a naosului o reprezintă iconostasul, lucrat după tradiţie dintr-un singur lemn, cu pictură naivă; se remarcă scenele „Cina cea de taină”, „Sf. Nicolae” (sfântul de hram al bisericii) sau cele 12 praznice ortodoxe; alături de acesta, de mare valoare sunt stranele originale precum şi un analog cu strana la care a cântat Ion Creangă.

Articole de interes


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cazare în Bucovina