»  »  » Cetatea de Scaun a Sucevei
 Cazare Bucovina  Suceava 2 57523
Nu sunt păreri

Cetatea de Scaun a Sucevei

Previous Image
Next Image


Micşorează textul Măreşte textul Mărime text Tipăreşte pagina

Cetatea de Scaun a Sucevei, menţionată pentru prima dată într-un document de la 10 februarie 1388, a fost construită în timpul domniei lui Petru I, având iniţial un plan rectangular, cu latura de sud de 36 m şi cea de est de cca. 40m. Alexandru cel Bun o fortifică suplimentar, însă maxima dezvoltare o cunoaşte în timpul lui Ştefan cel Mare care, în două faze, restaurează clădirile din interior, adaugă zidul de incintă, extinde şi consolidează şanţul de apărare.

Zidul de incintă a fost construit în două etape: în prima, ante 1476, a fost ridicat un zid înalt de 1,5m, întărit cu turnuri pătrate, iar în a doua etapă (înainte de 1497) a fost adăugat un alt zid, modificându-se totodată şi turnurile, care devin semicirculare. Cetatea a suportat puternice asedii (1476, 1485, 1497), nefiind cucerită până în 1538, când a fost ocupată din cauza trădării boierilor.

În cea de-a doua domnie a sa, Alexandru Lăpuşneanu mută capitala la Iaşi, incendiind cetatea din ordinul turcilor, fără însă a-i putea provoca pagube importante. La sfârşitul secolului al XVI-lea, cetatea devine reşedinţa lui Aron Vodă (1592-1595), apoi a lui Ştefan Răzvan (1595). Vasile Lupu este ultimul domnitor care a întreprins lucrări de restaurare, dar asediul din 1653 (când noul domn, Gheorghe Ştefan, ataca cetatea în care se aflau familia şi averea lui Vasile Lupu) pune capăt perioadei de strălucire a fortăreţei. În 1675, voievodul Dumitraşcu Cantacuzino, din ordinul otomanilor, cheamă un piroman grec, pentru a distruge cetatea. Câţiva ani mai târziu, un cutremur rupe latura de nord şi distruge pereţii care mai rămăseseră în picioare.

Articole de interes


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cazare în Bucovina