»  »  » Rezervaţia Tinovul Mare
 Bucovina  Poiana Stampei 103 169929
Nu sunt păreri

Rezervaţia Tinovul Mare

Previous Image
Next Image

info heading

info content


Micşorează textul Măreşte textul Mărime text Tipăreşte pagina

Rezervaţia Tinovul Mare se află în judeţul Suceava, pe raza localităţii Poiana Stampei. Este cea mai mare mlaştină de turbă de la noi din ţară. Accesul în rezervaţie este facil. Din satul Poiana Stampei, aflat la circa 20 km de oraşul Vatra Dornei pe drumul E58 înspre Bistriţa, ne abatem pe drumul către satul Dornişoara circa 4 km până la o intersecţie de drumuri unde vom remarca pe partea dreaptă un panou indicator pe lângă care se face accesul în rezervaţie iar pe stânga, după un pod, un canton forestier.
Înainte de a parcurge drumul amenajat prin rezervaţie fotografiem râul Dorna care izovărşte din munţii Căliman (foto 1, 2, 3, 4). Ne îndreptăm apoi spre panul care ne spune că de acolo începe Tinovul Mare (foto 5 şi 6). Traversăm calea ferată ce duce spre satul Dornişoara şi intrăm în minunata lume a rezervaţiei (foto 7) Deoarece terenul este mlăştinos, a fost contruit un podeţ de lemn lung de aproape 900 m. Imaginile ulterioare fotografiei 7 ne arată sălbăticia locului pe unde omul nu a mai interevnit de foarte mult timp. Din loc în loc sunt ochiuri de apă prin care se vede şi stratul de turbă.
Tinovul are aproape 682 ha. Pădurea care s-a dezvoltat aici este alcătuită în special din pin silvestru. Întâlnim şi foarte mult muşchi ceea ce confirmă faptul că aerul este foarte curat. Se întâlnesc de asemenea ferigi iar în perioada mai-iunie pădurea este albă datorită unei alte plante care a găsit aici condiţii propice de dezvoltare – bumbăcăriţa. Aceste plante se dezvoltă pe soluri mai acide, specifice acestei zone. Deplasarea se face doar pe acel podeţ din lemn deoarece în jur este doar mlaştină. Şi câteva filme sunt semnificative arătând adâncul pădurii de pin silvestru şi sălbăticia locurilor (filmele 1, 2 şi 3). Capătul opus al podeţului de lemn, locul unde se termină parcursul nostru prin rezervaţie, ajunge la pârâul Căsoi şi de acolo putem urca la drumul E58 aproape de ieşirea din Poiana Stampei.

Articole de interes


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cazare în Bucovina