»  »  » Clipa de Calcare Triasice Pârâul Cailor
 Cazare Bucovina  2949

Clipa de Calcare Triasice Pârâul Cailor

Clipa de Calcare Triasice Pârâul Cailor
Micşorează textul Măreşte textul Mărime text Tipăreşte pagina

Clipele triasice sunt formatiuni geologice foarte vechi si importante prin diferitele specii de pesti , scoici si amoniti de origine marina incrustati in stancile ramase ca martori ai unor miscari tectonice si ai vietii din oceanele calde de altadata.
Rezervatia Clipa de calcare triasice Paraul Cailor se gaseste pe raza comunei Fundu Moldove, paraul Cailor, afluent de stanga al Moldovei, pe un drum de exploatare, dupa care, pe o carare traversand fanete, se ajunge la un bloc de calcare rosii.
Aceste calcare au fost descoperite de geologul austriac K. Paul (1874) si redescoperite in 1878 de alt geolog austriac, B. Walter. Din aceasta rezervatie s-au extras multe fosile, trecute intr-o importanta monografie asupra cefalopodelor triasice din zona mediteraneana a renumitului paleontolog E. Mojsisovice.
Cercetatorul Ion Turculet (1972) precizeaza ca fosilele din clipa de calcare triasice Paraul Calului – 15 forme de amoniti si 11 bivalve, au avut meritul de a stabili cu exactitate mai mare zona calcarelor din zona.
Suprafata rezervatiei este de cca. 0,10 ha.

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cazare în Bucovina