»  »  » Cheile Lucavei
 Cazare Bucovina  2 99448
Un comentariu

Cheile Lucavei

Previous Image
Next Image


Micşorează textul Măreşte textul Mărime text Tipăreşte pagina

Cheile Lucavei se află aproape de extremitatea nordică a Obcinii Mestecanişului. Se poate ajunge în aceste chei dacă urmăm cale de 33 km DJ 175 plecând din satul Pojorâta şi până în localitatea Benia. Din capătul din amonte al acestei localităţi, în apropiere de următorul sat, Moldova-Suliţa, se desprinde pe partea stângă dacă parcurgem drumul în sensul amintit, un drum forestier ce duce până la celebra herghelie de la Lucina. Ne vom înscrie pe acest drum şi îl vom parcurge cale de 15 – 20 minute până în chei. De fapt se văd de la distanţă câteva stânci albe şi impresionante. Cheile sunt flancate pe stânga în sensul de mers, de vârful Găina (1455m) (foto 1) şi pe dreapta de vârful Ştirbu (1447 m) (foto 2).
Imediat ce depăşim ultima casă ne întâmpină o stâncă înaltă, pe partea stângă geografic, înainte de a trece un pod peste pârâul Lucava (foto 3). După ea intrăm în chei. Aceste nu sunt foarte lungi dar sunt spectaculoase(foto4). Pe ambii versanţi ai muntelui stânci impresionante fac de strajă văii Lucavei. Odată depăşită stânca de la intrarea în chei o privim din partea opusă şi observăm o grotă (foto 5). Urcăm până la ea să o cercetăm în detaliu (foto 6). Nu e prea lungă, circa 5 m dar e spectaculoasă, fiind săpată în aceste calcare. Revenind la drumul principal, dar pe partea dreaptă a văii pârâului Lucava, în sens geografic, se află şi un indicator care ne avertizează că acolo este o rezervaţie (foto 7). Dacă stăm cu faţa la acest panou, undeva mai spre stânga se află un izvor cu apă sulfuroasă iar ceva mai jos un izbuc destul de puternic (foto 8) ceea ce ne conduce la ideea că prin zonă se află goluri subterane.
Urcând deasupra stâncilor aflate tot pe partea stângă a văii, în sens geografic, am făcut o fotografie asupra Obcinii Feredeului (foto 9). Se observă şi drumul forestier pe care l-am parcurs până aici. Tot de acolo am fotografiat şi versantul drept, acolo unde se află peştera pe care ne-am propus să o explorăm (foto 7).
Pentru a ajunge la intrarea în peşteră, de la panoul care ne avertizează că suntem în rezervaţia Cheile Lucavei, mai parcurgem în amonte circa 50 m şi, pe aceeaşi parte cu acest panou, vom observa o potecă care urcă spre un pâlc de brazi. Urcăm pe această potecă şi ceva mai sus, la baza unui perete de calcar, dăm mai întâi peste o mică gaură săpată de apă, cu înalţimea in jur de 1 m (foto 11) şi imediat în stânga acestei fisuri intrarea în peştera propriuzisă.
Pentru vizitarea primei părţi a peşterii avem nevoie doar de o sursă de lumină. Parcurgem o galerie de aproape 12 m orientată aproape pe direcţia nord – sud (foto 12) printre doi pereţi cu numeroase alte fisuri laterale, până într-o sală mare. Este o sală aproape circulară, i-am măsurat dimensiunile şi are diametrul în jur de 8 m. Deja suntem întâmpinaţi de numeroase scurgeri din pereţi şi forme interesante (mici draperii, mici stalactite şi multe concreţiuni) (foto 13,14). Multe blocuri desprinse de pe pereţii laterali stau răspândite peste tot. În partea sudică a acestei săli întâlnim lilieci (foto 15).
Cercetăm cu atenţie această minunată lume subterană şi observăm spre stângă faţă de direcţia de intrare o altă galerie pe care ne înscriem nu înainte de a admira culorile minunate care ni le oferă această porţiune (foto 16). Pentru a continua explorarea peşterii este nevoie de echipament adecvat deoarece urmează galerii strâmte, umede şi pe care le putem străbate doar târâş. Parcurgem un tunel strâmt şi lung de aproape 15 m (foto 17). Pe jos destul de mult noroi roşu şi semiumed, semn că în perioade cu precipitaţii pe acolo curge apă. Lateral sunt numeroase fisuri înguste şi multe găuri pe care nu se poate înainta (foto 18, 19). După ce depăşim acest tunel ajungem într-o nouă sală, de unde se desprind mai multe galerii, unele suprapuse (foto 20). Se pot parcurge toate galeriile deşi unele sunt foarte înguste cea din foto 21 de exemplu este o galerie aproape circulară cu diametrul de 0,4 m. Apoi, la revenirea în sala principală am mai observat un horn înalt de peste 9 m precum şi un puţ adânc de 3,4 m. Studiem mai departe galeria şi întâlnim o stalagmită în formare (foto 22) iar peste tot se observa minunate concreţiuni coralifere (foto 23).
Părăsim şi această sală spre următoarea. Avem două variante. Fie să urcăm printr-o gaură destul de mare dar prizele sunt foarte puţine şi extrem de alunecoase, fie parcurgem distanţa până în ultima sală din aceasta direcţie printr-un tunel extrem de îngust dar accesibil. Acceptăm ultima variantă şi străbatem un tunel care la intrare are înălţimea de 0,25 m şi lăţimea de 0,6 m (foto 24) iar lungimea de aproape 5 m. Spre ieşirea în ultima sală tunelul se lărgeşte la lăţimea de 0,93 m şi înălţimea de 0,71 m.
La ieşire ne întâmpină un spledid perete foarte umed şi cu scurgeri calcaroase şi destul de moi la atingere (foto 25). Sala în care am ajuns are o pantă ascendetă în lungul axei mari, având lungimea de circa 8,75 m iar lăţimea variabilă dar în jurul valorii de 4 m, lăţimea maximă fiind 4,35 m. Pe lăţime sala are o pantă descendentă având panta de aproape 45 grade (foto 26). Şi aici sunt multe concreţiuni splendide (foto 27). Înălţimea acestei săli este de 5,08 m.
Parcurgem încet în sens invers toată peştera şi la revenire în sala 1 ne îndreptăm atenţia în direcţia opusă (foto 28) unde mai găsim o galerie pe care putem parcurge aproape 12 m şi în formă de Z. Intrăm şi în aceasta până în locul unde se îngustează prea mult ca să mai putem înainta (foto 29). Galeria se continuă încă foarte mult dar e prea îngustă pentru a permite înaintarea unui om.
Revenim în sala principală unde mai facem ultimile fotografii şi ne îndreptăm spre ieşire. Acolo, într-o fisură găsim mulţi fluturi cu stropi de apă pe ei şi care par să hiberneze. Apoi ieşim la lumină. Doar vântul suflă cu putere dinspre amonte, de-a lungul pârâului Lucava.

Sfat : ORICE FORMAŢIUNE ADUSĂ DINTR-O PEŞTERĂ, LA EXTERIOR ÎŞI PIERDE STRĂLUCIREA ÎN 2-3 MINUTE (PENTRU CĂ MAREA UMIDITATE DIN PEŞTERĂ ÎI ASIGURĂ ACEASTĂ STRĂLUCIRE); O DATĂ CU STRĂLUCIREA SE DUCE ŞI DORINŢA NOASTRĂ DE A O MAI PĂSTRA… AŞA CĂ, MAI ARE ROST SĂ LUĂM ASTFEL DE AMINTIRI?

Articole de interes


O părere despre Cheile Lucavei

 1. stelian grigore 16 mai 2016 la 20:05

  Trebuie sa fii cel putin sadic ca sa nu folosesc alte termene despre
  problemele de la „acoperis” pe care le-a avut cel ce a pus doua
  fotografii in format diferit care fac ca textul sa sara continuu si sa
  iti faca citirea lui un adevarat masacru vizual.
  Remediati va rog aceasta problema !

  Răspunde

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cazare în Bucovina