»  »  » 12 Apostoli
 Cazare Bucovina  124645
Nu sunt păreri

12 Apostoli

info heading

info content

Micşorează textul Măreşte textul Mărime text Tipăreşte pagina

Rezervația naturală 12 Apostoli este situată pe creasta ce formează cumpăna apelor dintre bazinele pâraielor Neagra Şarului şi Poiana Negri şi coboară dinspre Călimani peste culmile Tamău şi pietrele Roşii spre vârfurile Lucaciu şi oraşul Vatra Dornei adăposteşte multe figuri zoomorfe şi antropomorfe, sculptate de intemperii în decursul vremurilor, constituite din fragmete de lavă cimentată.

Grupul de stânci ce formează rezervaţia este cel mai important şi cuprinde sculpturi fantastice, ca de exemplu figura unui moş cu barbă, spre nord, a unui bătrân spre sud, a unui urs cu capul plecat, a unei femei ce aminteşte de siluetă faraoanei Nefertiti… Figura bătrânului se evidenţiază prin aceea că are trei feţe distincte, orientate spre cele trei cărări ce se îndreaptă spre el: către Gura Haiţii – o faţă lată, brahicefala; spre nord-un cap mai mic, cu o frunte mai îngustă şi o bărba alungită; spre sud-o faţă mai înaltă şi îngustă, de tip dolicocefal, având parcă şi un coif pe creştet.

Originea acestor formaţiuni megalitice este certă: modelarea eoliană, dezagregarea fizică, eroziunea aglomeratelor… dar s-au înaintat şi ipoteze care susţin modelări provocate de om.

Alături de aceste formaţiuni se găsesc jnepenişuri şi ienupărete de pe versantul vestic care adăpostesc cocoşul de mesteacăn (Lyrurus tetrix) -monument al naturii, argumente suficiente pentru înfiinţarea în 1971 a acestei rezervaţii, unică de acest fel în județul Suceava. Amănunte asupra genezei, reliefului şi aspectului Călimanilor se găsesc la Rezervaţia forestieră de Jenpeniş şi Pinus cembra (Călimani).

Suprafaţa: circa 200 hectare.

Articole de interes


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cazare în Bucovina