»  »  » Peştera îngustă
 Cazare Bucovina  Câmpulung Moldovenesc 13 83818
Nu sunt păreri

Peştera îngustă

Previous Image
Next Image


Micşorează textul Măreşte textul Mărime text Tipăreşte pagina

Acces: Urmăm acelaşi drum ca şi la Peştera din fisură până la ieşirea din tunelul săpat pe sub releul de televiziune.

Odată ieşiţi din tunel ne abatem circa 50 – 60 m spre dreapta urmând o firavă potecă, până la nişte stânci de mici dimensiuni, primele pe care le întâlnim şi cărora în mod normal nu le-am acorda nici o atenţie. Dar, dacă vom urca câţiva m până la o mică grotă ce se vede în faţa noastră vom ajunge la intrarea în peştera pe care vrem să o cercetăm.

Este o peşteră ceva mai dificilă la intrare deoarece aceasta este extrem de îngustă iar pereţii laterali au foarte multe concreţiuni, colţuri, ceea ce împiedică înaintarea. Pentru vizitarea peşterii este nevoie de cască, salopetă, lampă frontală şi coardă.

Ne echipăm corespunzător pentru o coborâre în peşteră. Aşa cum am spus mai înainte intrarea este foarte îngustă (foto 1) şi se continuă cu o fisură de circa 9 m lungime aproape orizontală. Probabil că dacă cineva ar vrea să intre ar fi oprit de faptul că această fisură este îngustă pană la 26 cm şi pe alocuri ajunge la 40 cm (foto 2 şi 3). Odată depăşită această porţiune orizontală (foto 4) întălnim două guri descendente, una extreme de îngustă pe unde nu se poate intra şi a doua suficient de largă şi pe care continuăm să înaintăm (foto 5). Folosim şi o coardă pentru siguranţă şî pentru a ne sprijini. Pe pereţii peşterii dezvoltate în calcar se observă multe concreţiuni calcaroase, începuturi de stalagmite şi stalactite (foto 6 şi 7). Ceea ce ne-a uimit este tunelul descendent care are o forma foarte interesantă (foto 8). La început este de o formă aproximativ eliptică cu axa mare de aproape 50 cm apoi devine aproape triunghiular. Coborâm pe acest tunel circa 40 m (foto 9). Ajungem apoi la o săritoare (foto 10 – înainte de a coborâ la săritoare) pe care am măsurat-o: 6 m (foto 11). După săritoare mai parcurgem circa 20 m aproape orizontali printr-o galerie foarte îngustă dar care permite ca un om să stea în picioare şi să se strecoare (foto 12) până dăm de capătul peşterii (foto 13). Peste tot aceleaşi mici concreţiuni calcaroase care uneori ne împiedică la înaintare.

După ce facem câteva măsurători şi fotografiile de rigoare parcurgem peştera în sens invers. Apreciem adâncimea la circa 40 m.

Articole de interes


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată.

Cazare în Bucovina