»  »  » Cetatea de Scaun a Sucevei
 Cazare Bucovina  Suceava 2 35823
Nu sunt păreri

Cetatea de Scaun a Sucevei

Previous Image
Next Image


Micşorează textul Măreşte textul Mărime text Tipăreşte pagina

Cetatea de Scaun a Sucevei, menţionată pentru prima dată într-un document de la 10 februarie 1388, a fost construită în timpul domniei lui Petru I, având iniţial un plan rectangular, cu latura de sud de 36 m şi cea de est de cca. 40m. Alexandru cel Bun o fortifică suplimentar, însă maxima dezvoltare o cunoaşte în timpul lui Ştefan cel Mare care, în două faze, restaurează clădirile din interior, adaugă zidul de incintă, extinde şi consolidează şanţul de apărare.

Zidul de incintă a fost construit în două etape: în prima, ante 1476, a fost ridicat un zid înalt de 1,5m, întărit cu turnuri pătrate, iar în a doua etapă (înainte de 1497) a fost adăugat un alt zid, modificându-se totodată şi turnurile, care devin semicirculare. Cetatea a suportat puternice asedii (1476, 1485, 1497), nefiind cucerită până în 1538, când a fost ocupată din cauza trădării boierilor.

În cea de-a doua domnie a sa, Alexandru Lăpuşneanu mută capitala la Iaşi, incendiind cetatea din ordinul turcilor, fără însă a-i putea provoca pagube importante. La sfârşitul secolului al XVI-lea, cetatea devine reşedinţa lui Aron Vodă (1592-1595), apoi a lui Ştefan Răzvan (1595). Vasile Lupu este ultimul domnitor care a întreprins lucrări de restaurare, dar asediul din 1653 (când noul domn, Gheorghe Ştefan, ataca cetatea în care se aflau familia şi averea lui Vasile Lupu) pune capăt perioadei de strălucire a fortăreţei. În 1675, voievodul Dumitraşcu Cantacuzino, din ordinul otomanilor, cheamă un piroman grec, pentru a distruge cetatea. Câţiva ani mai târziu, un cutremur rupe latura de nord şi distruge pereţii care mai rămăseseră în picioare.

Articole de interes


Cazare în Bucovina